Dec 20, 2009

Ma'al Hijrah yg sangat bermakna buat diriku..عَنْ أَمِيْرِ الْمُؤْمِنِيْنَ أَبِيْ حَفْصٍ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ : سَمِعْتُ رَسُوْلَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُوْلُ : إِنَّمَا اْلأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى . فَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ إِلَى اللهِ وَرَسُوْلِهِ فَهِجْرَتُهُ إِلَى اللهِ وَرَسُوْلِهِ، وَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ لِدُنْيَا يُصِيْبُهَا أَوْ امْرَأَةٍ يَنْكِحُهَا فَهِجْرَتُهُ إِلَى مَا هَاجَرَ إِلَيْهِ .

[رواه إماما المحدثين أبو عبد الله محمد بن إسماعيل بن إبراهيم بن المغيرة بن بردزبة البخاري وابو الحسين مسلم بن الحجاج بن مسلم القشيري النيسابوري في صحيحيهما اللذين هما أصح الكتب المصنفة]


erti Hadits / ترجمة الحديث :

Dari Amirul Mu’minin, Abi Hafs Umar bin Al Khottob radiallahuanhu, dia berkata: Saya mendengar Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam bersabda :
"Sesungguhnya setiap perbuatan disertakan dengan niat. Dan sesungguhnya setiap orang (akan dibalas) berdasarkan apa yang dia niatkan. Siapa yang hijrahnya kerana (ingin mendapatkan keredhaan) Allah dan Rasul-Nya, maka hijrahnya kepada (keredhaan) Allah dan Rasul-Nya. Dan siapa yang hijrahnya kerana dunia yang dikehendakinya atau kerana wanita yang ingin dinikahinya maka hijrahnya (akan bernilai sebagaimana) yang dia niatkan.

(Riwayat dua imam hadits, Abu Abdullah Muhammad bin Isma’il bin Ibrahim bin Al Mughirah bin Bardizbah Al Bukhori dan Abu Al Husain, Muslim bin Al Hajjaj bin Muslim Al Qusyairi An Naishaburi dan kedua kitab Shahihnya yang merupakan kitab yang paling shahih yang pernah dikarang)

salam ma'al Hijrah buat umat Islam sekalian..
peristiwa Hijrah Rasulullah s.a.w jelas meninggalkan pengajaran yang cukup bermakna buat kita. Hijrah Rasulullah s.a.w bersama para sahabat ketika itu bukanlah Hijrah kerana melarikan diri dari medan perjuangan, akan tetapi Hijrah itu adalah demi menunaikan perintah Allah S.W.T dengan menyebar luas Risalah Islam ke seluruh pelusuk dunia.

sahabat-sahabat sekalian..
Hijrah padda masa kini seringkali kita kaitkan dengan perubahan daripada sifat mazmumah kepada mahmudah, zulumat kepada nur, keburukan kepada kebaikan dan sebagainya. perubahan-perubahan tersebut mestilah kita sertakan dengan niat yg Ikhlas semata-mata kerna Allah. Bertepatan dengan Hadis pertama dalam kitab Hadis Ar-Ba'in An-Nawawi.

sahabat seperjuangan..
dikisahkan juga hadis tersebut berkait rapat dengn seorang sahabat yang ingin berhijrah bersama Rasulullah pada ketika itu adalah kerana wanita yang ingin dinikahinya bernama Ummu Qais sehingga pemuda tersebut mendapat gelaran "muhajir Ummu Qais". Jerit perih Hijrah Pemuda tersebut, amat malang sekali kerna tidak mendapat ganjaran pahala oleh Allah S.A.W seperti yang diperolehi sahabat-sahabat seperjuangan yang lain.

sahabatku sekalin..
dalam konteks kita pada hari ini, peristiwa Hijrah ini perlu untuk sama-sama kita hayati dengan membuat anjakan baru tahap pemikiran kita ke arah yang lebih baik.
pemikiran kita sama sekali tidak boleh hanya didasarkan dengan akal semata-mata. akan tetapi, ia perlu dipandukan dengan Wahyu Allah S.A.w. Akal kita sebagai insan yang sangat lemah ini, sangat terdedah kepada pengaruh hawa nafsu, kesilapan, juga terkadang, banyak perkara yang tidak dapat diterjemahkan melalui akal pemikiran kita.
Tidak perlu kita mengaru-garu kepala yang tidak gatal dalam mencari tokoh mana untuk dicontohi tahapa pemikirannya, sahabat-sahabat sekalian, lihatlah sahaja kepada junjungan besar Rasulullah S.A.W. Utusan Allah yang memiliki corak pemikiran yang begitu cemerlang dalam segenap aspek.

pembacaku yang sudi meluahkan masa menelaah tintaku ini,..
terukir senyuman manis dibibirku ini apabila sambutan Tahun Baru Hijrah kali ini bersamaan juga dengan Sambutan Hari Lahirku ke alam dunia ini..terima kasih buat sahabat-sahabtku yang sudi korbankan duit membeli kek.sedapp..manisnya persahabatan kerana Allah..Alhamdulillah..

Ayuh! sama-sama kita merubah diri kearah yang lebih baik..
sesekali langkah tersadung, ia tidak bermakna tempang selamanya..
moga diriku & para pembaca sekalian dipelihara oleh Allah tuhan segala kekuasaan..!
ameen..

"aslih nafsak,wad'u ghairak.."

No comments:

Post a Comment