Jul 30, 2010

hanya dalam kelas..?"MAHASISWA"

Ungkapan yang popular dan tidak kurang juga begitu sinonim dengan realiti dunia arus pembelajaran. tidak kurang juga istilah ini begitu sinonim dengan 3K~kuliah, kelas,& kafe.Jadi, apakah hanya itu letak duduknya taraf yang dibangga-banggakan sangat..??

assalamu'alaikum..
lama sudah tidak menulis di blog ini. saya yakin, masa dan sifat malas puncanya.

Alhamdulillah, pada 23- 25 bulan julai baru-baru ini, saya diberi kesempatan oleh Allah bersama-sama dalam program KEM EKSPLORASI MINDA AS-SYAFIE.kem anjuran MPMKUIS dibawah Exco Akademik & sahsiah (saudari siti khadijah) diadakan di Excel Training Camp, Broga, negeri Sembilan.Kem tersebut mendapat kerjasama yang cukup baik daripada pihak Majlis Permuafakatan Mahasiswa Selangor (MPMS) & Dream Team (Puan Mastura Mohamad ~ Pengarah PPAS.

Walaupun saya hanya diberikan amanah sebagai pembantu am, atau lebih kepada menguruskan "link" dengan pihak luar untuk kelancaran program, bagi saya, ia meniggalkan seribu bermakna.Penuh harapan di hati moga Allah nilainya sebagai "simple" jariah. Namun, bukan itu yang saya ingin fokuskan.Program yang bertemakan santai dengan kehijuan alam semula itu berlangsung selama 3 hari 2 malam. Wajah anak-anak muda yang mempunyai kesedaran, semangat, juga didasari Ilmu cukup membuatkan hati ini meronta-ronta mengucap syukur pada Allah.Saya begitu teruja bila melihat jumlah peserta yang melebihi 100 orang dengan masing-masing mengatakan "abang, betullah program ni lain dari yang lain..".

Mendengar serta mengikuti program dengan penuh kusyuk serta penuh penghayatan. Jiwa muda mula mekar bersinar. Jelas di depan mata mereka peranan sebenar yang perlu dimainkan oleh mereka. Kalaupun tidak sebagai mahasiswa, ia tidak terlepas sebagai penyambung risalah perjuangan Rasulullah S.A.W.

Bila berkata soal peranan golongan muda khususnya mahasiswa, perlu dan peri pentingnya insan yang bergelar mahasiswa itu berperanan lebih daripada skop 3K semata-mata.Kalau sebut soal BIMBINGAN, Siapa lagi golongan yang akan membimbing masyarakat di luar sana yang sememangnya dahagakan bimbingan kalu tidak dari golongan muda mahasiswa.Jika sebut pula soal CONTOH TAULADAN, siapa lagi kalau bukan mahasiswa yang mengamalkan budi pekerti Aklhlak Rasulullah S.A.W. Bukan tidak boleh diharapkan golongan kaki lepak, mat Gian, bertepuk tampar berlainan jenis,terpekik terlolong tiada tujuan, hiburan 24 jam, & sebagainya, tapi, apakah lebih "COmel" bertepatan jika peranan itu dimainkan oleh golongan mahasiswa..? "kalau berkawan dengan penjual minyak wangi, kita pun akan wangi.."

Jutaan terima kasih juga kepada Yb Dr Hajjah Halimah Haji Ali yang sudi turun bersemuka dengan anak-anak muda dalam merasmikan majlis penutup di hari ketiga program. Amanat yang diberikan juga sangat selari dengan konteks yang berpijak di bumi nyata.Jelas dengan "view" dan hasrat Kerajaan Negeri dibawah portfolio beliau selaku Exco Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi, dan Pembangunan Modal Insan.

Setiap mahasiswa sangat berperanan sebagai agen kepada masyarakat dalam segenap aspek kehidupan. jJka sudah sedar, mengapa tidak menyedarkan.? Dan jika tidak sedar, mengapa mematikan hati sendiri seolah-olah tidak mahu sedar..? jom SEDAR dan berPERANAN,,! Kita akan Dipersoal...

1 comment:

 1. teruskan perjuangan shbtku..!!
  jd org hebat skg eh..syabas!
  smpga beroleh redha Allah.

  dr shbt lama,
  Iklil Hafriz

  ReplyDelete